Care este rutina corecta de ingrijire a pielii dupa expunerea la soare?

“Pentru a ameliora disconfortul si a rehidrata pielea agresata de ultraviolete este important sa incepem regimul de ingrijire post-expunere solara cat mai repede. Lipsa ingrijirii pielii post-expunere solara poate conduce la consecinte pe termen lung.”

Dr. Mihai Lupu, Medic Specialist Dermato-Venerologie, Doctor in Stiinte Medicale, Clinica Derm-One, Bucuresti.

Expunerea prelungita la soare fara fotoprotectie corespunzatoare duce la deshidratarea pielii, disconfort si chiar arsura solara. Pentru a ameliora disconfortul dupa expunerea la soare, ingrijirea pielii trebuie sa fie cat mai blanda, axata pe refacerea filmului hidrolipidic si rehidratare:

1. Faceti bai sau dusuri caldute-reci pentru a ameliora senzatia de arsura. Dusurile trebuie sa fie scurte, iar la iesirea din dus tapotati-va cu prosopul pentru a va usca dar lasati totusi putina apa pe piele.

2. Imediat dupa dus aplicati un produs hidratant pentru a reechilibra pierderile de apa de la nivelul pielii. Produsele special formulate pentru ingrijirea dupa soare, asa cum sunt cele din gama Posthelios repara, calmeaza si refac stratul lipidic pentru pielea uscata si dupa expunerea la soare.

3. Beti suficienta apa! Expunerea la soare deshidrateaza intregul organism prin hipersudoratie. De asemenea, apa se pierde mult mai usor prin pielea lezata de ultraviolete. Aveti grija sa consumati suficiente lichide atat in timpul cat si dupa expunerea la soare pentru a asigura o hidratare corespunzatoare a pielii.

 

Ingrijirea pielii dupa expunerea solara cu produse ce nu sunt special concepute in acest sens poate produce pagube suplimentare. Un produs cu o textura prea grasa, cu o cantitate mare de uleiuri, creeaza o bariera emolienta deasupra pielii si impiedica degajarea caldurii din stratul cutanat superior, exacerband inflamatia si senzatia de arsura. Mai mult, anumite produse pot contine substante chimice nocive sau parfum. Aceste ingrediente vor irita pielea deja lezata. In schimb, produsul Posthelios are o textura lejera, contine o cantitate crescuta de apa termala La Roche-Posay si antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi formati dupa expunerea pielii la soare. Acest produs nu contine parfum sau ingrediente alergene, fiind testat in acest sens.

Desi pare ceva temporar si usor de rezolvat, o arsura solara produsa prin expunerea exagerata la radiatiile ultraviolete produce efecte pe termen lung asupra pielii. Arsurile solare cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer de piele, motiv pentru care trebuie intotdeauna sa va protejati pielea de soare.