Care sunt criteriile de alegere a unui produs de protectie solara potrivit?

Pentru evitarea arsurilor solare si pentru un aspect tanar si sanatos al pielii, produsul de protectie solara trebuie sa devina un “must-have”.

Dr. Cristalia Rusu-Doriza, medic primar dermatovenerologie
Clinica Life-Med

Soarele – prieten sau dusman?

Viata omului de zi cu zi este in stransa legatura cu soarele, mai ales in anotimpul cald. Se stie destul de bine ca soarele imbunatateste sanatatea si induce o stare de bine. Cu toate acestea, expunerea la soare in mod excesiv, fara protectie solara, are ca rezultat efecte nocive de lunga durata nu numai asupra pielii, dar si asupra intregului organism, fapt ce trebuie sa fie cunoscut.

“Must have” al sezonului estival

Pentru evitarea arsurilor solare si pentru un aspect tanar si sanatos al pielii, produsul de protectie solara trebuie sa devina un “must-have”, o rutina zilnica de protejare impotriva razelor puternice ale soarelui.

Piata produselor de protectie solara este una larga, diversificata, cu sau fara filtre minerale, cu SPF 6, 15, 30, 50, prezente sub forma de crema, lotiune, spray, creme, ”sunblock”, “sunscreen”.

Ce alegem?

Primul lucru care trebuie verificat este daca produsul protejeaza atat pentru UVA (raze ce produc cancer), cat si pentru UVB (acestea provoaca arsuri solare).

Nu trebuie sa uitam ca utilizarea cremei de protectie nu inseamna ca te poti expune la soare oricat sau ca nu mai ai nevoie de palarie, ochelari, haine lejere cu maneca lunga. Pentru a alege produsul potrivit, exista mai multe criterii dupa care se face selectia, printre care varsta si fototipul pielii (pigmentul pielii), timpul petrecut la soare (timpul de expunere), afectiuni preexistente la nivelul pielii.

De retinut este si faptul ca o zi de stat la plaja nu este acelasi lucru cu o zi petrecuta la plimbare, asa ca se ia in considerare si acest aspect.Cremele pentru copii sunt, de regula, special testate sa fie hipoalergenice. Nu este indicat ca un copil sa fie expus la soare mai devreme de 6 luni.

SPF “Sun protection factor”

Indicele ce insoteste orice crema de protectie indica intervalul de expunere la soare. Daca o crema are indicele 30 inseamna ca se poate sta 30 de minute la soare fara risc, dar aici intervine si fototipul pielii si cat de repede aceasta se inroseste de la expunerea solara.

Crema / lapte / lotiune / spray?

Produsele de protectie solara se aleg in functie de gradul de hidratare al pielii si de leziunile preexistente.
Crema este cel mai intalnit produs si este o alegere potrivita pentru cei care au pielea uscata, dar nu este recomandata celor care sunt predispusi la acnee sau au tenul gras. Atat laptele, cat si lotiunea sunt ideale pentru cei care au pielea sensibila, avand o textura mai fina. Spray – ul este usor de utilizat si se recomanda pentru zonele cu pilozitate, barbatii fiind cei mai incantati de acest produs.
Gama de dermatocosmetice La Roche-Posay ofera publicului o multitudine de optiuni pentru toate tipurile de piele. Este important a se consulta cu medicul dermatolog inainte de alegerea oricarui produs pentru a fi ales in mod corespunzator si pentru a se face cunoscuta modalitatea de aplicare.

Reminder

  • ! Produsele de protectie solara nu garanteaza o protectie 100%.
  • ! Produsul crema solara permite ca pielea sa fie protejata impotriva razelor UV, fara a impiedica aparitia bronzului.
  • ! Fotoprotectia trebuie sa devina un obicei zilnic, indiferent de anotimp.
  • ! A nu se uita de aplicarea produsului de protectie solara atat pe lobii urechilor, dar si pe buze.
  • ! A se evita expunerea la soare in intervalul 10 – 16.
  • ! Adoptarea unei diete bogate in antioxidanti.