Care sunt criteriile de alegere a unui produs fotoprotector pentru pielea acneica?

“Crema de protectie solara este un produs esential in managementul acneei, ca adjuvant  al tratamentului specific.”

 Dr. Voicu Cristiana, medic specialist Dermato-venerologie

Importanta ei deriva in special din faptul ca previne aparitia hiperpigmentarilor post-inflamatorii dar si agavarea acneei, soarele fiind un factor nociv in evolutia acesteia. In plus, daca schema de tratament cuprinde substante ca benzoil peroxid, derivati de vitamina A sau antibiotice, utilizarea produsului fotoprotector devine obligatorie, intrucat toate aceste substante sensibilizeaza pielea la ultraviolete.

Alegerea unei creme de protectie solara adecvata tenului cu tendinta acneica se dovedeste a nu fi intotdeauna o misiune usoara, intrucat unele filtre sau texturi pot incarca suplimentar tenul si, implicit, pot induce noi leziuni de tip acneic.

Produsul fotoprotector cel mai potrivit pielii cu tendinta acneica trebuie sa aiba o formula cu spectru larg, UVA si UVB, minim 30 SPF, etichetat ca fiind non-comedogenic sau adaptat tenului gras. Este de preferat o crema cu textura usoara, de gel sau fluid, matifianta sau care contine ingrediente ce au capacitatea de a absorbi sebumul. De asemenea, sunt de evitat produsele parfumate sau care contin uleiuri vegetale intrucat acestea pot induce reactii de tip iritativ sau alergic.