CE AFECTIUNI POATE PROVOCA SOARELE?

“Expunerea la soare ne imbunatateste starea de spirit si somnul, amelioreaza stresul, ne asigura sinteza de vitamina D, dar, ne poate provoca si neplaceri.”

Dr. Rusu Mihaela – Medic Primar dermato-venerologie

CE SIMPTOME PUTEM AVEA:

  • Durere, edem si roseata, in cazul unei arsuri solare
  • Frisoane, dureri de cap, febra și senzatie de greata, in cazul unei insolatii
  • Urticarie sau placi eczematoase ce apar pe zonele la vedere, in timpul sau imediat dupa expunerea la soare, insotite de mancarime, in cazul unei sensibilitati la soare
  • Riduri, piele aspra, stelute vasculare, hiperpigmentari, mici pete albe pe piele in cazul expunerii cronice la soare.
  • Pete rosii acoperite cu scuame, ulceratii ale pielii care nu se vindeca, modificarea alunitelor sau aparitia de noi leziuni pigmentate, în cazul keratozelor solare sau al cancerelor de piele.

 

Persoanele cu piele deschisa la culoare, cu par blond sau roscat, cu ochi albastri sau verzi sunt cele mai sensibile. Persoanele cu boli autoimune, cu herpes sau cele cu fotosensibilitate cunoscuta ar trebui sa evite expunerea la soare.

Pentru ca e mai usor sa prevenim decat să tratam este bine sa limitam expunerea la soare, in special la soarele de pranz, sa folosim fotoprotectoare fara PABA, cu protectie anti UVA și SPF de minim 30, sa ne protejam cu haine și palarie de soare și sa evitam expunerea in contextul administrarii de medicamente fotosensibilizante.