CUM AFECTEAZA SOARELE TENUL SENSIBIL?

“Consecintele expunerii prelungite si neprotejate la soare reprezinta o preocupare majora pentru sanatatea umana. Efectele radiatiilor ultraviolete sunt atat acute cat si cronice, prin lezarea ADN-ului celular.”

Doamna Dr. Alina Avram, Medic dermato-venerolog

Cel mai cunoscut efect acut al expunerii excesive este inflamatia pielii denumita arsura solara. Pe termen lung se produc modificari ale celulelor, fibrelor de colagen si elastina si ale vaselor, rezultand fotoimbatranirea si aparitia tumorilor cutanate.

Toate aceste efecte sunt mult mai frecvent resimtite de persoanele cu piele sensibila. In aceasta categorie se incadreaza in primul rand copiii. Tegumentul acestora este mai subtire decat al adultilor, cu mecanisme de aparare inca in proces de dezvoltare, astfel ca arsurile solare in copilarie, pana la varsta de 18 ani, reprezinta un factor de risc important pentru melanom.

O alta categorie sensibila este cea a varstnicilor, din cauza scaderii functiei de bariera a pielii, cu aparitia frecventa a tumorilor cutanate.

Persoanele cu piele deschisa la culoare prezinta un fenotip sensibil la expunerea la ultraviolete din cauza nivelurilor scazute de melanina in epiderm. Aceasta are un rol esential in neutralizarea radiatiilor UV, iar absenta ei in piele poate veni cu risc frecvent de arsura solara, hiperpigmentare si melanom.

Persoanele atopice, cu rozacee, cu boli autoimune, cu pielea sensibilizata de tratamente topice sau sistemice sunt alte categorii cu risc crescut in urma expunerii la soare. In cazul persoanelor cu acnee, desi efectul initial al soarelui este antiiflamator, cu senzatie de ameliorare, acesta produce ulterior ingrosarea tesutului cutanat cu inchistarea si reaparitia comedoanelor si hiperpigmentarea cicatricilor postacneice.