De ce este importanta evaluarea periodica a alunitelor?

“Ar trebui sa fim atenti la alunitele nou aparute, la cele ce se modifica in timp sau cele care ies in evidenta, fiind altfel ca aspect, comparativ cu majoritatea celorlaltor leziuni.”

Dr. Adina Dobritoiu – Medic Primar Dermato-Venerolog

 

“Alunitele” care pot pune probleme de sanatate se numesc, in termeni medicali, nevi melanocitari. Acestia au aspectul unor mici pete colorate in nuante variate de brun, plane sau usor ridicate de la suprafeta pielii. Nevii melanocitari sunt numiti asa pentru ca la nivelul lor exista o aglomeratie a unor celule numite melanocite (celulele raspunzatoare de sinteza bronzului). Nevii exista in numar variabil pe pielea noastra. Unii sunt prezenti de la nastere, altii apar ulterior, pana la varsta de 40-50 ani.

Pentru a identifica o leziune suspecta, ce ar trebui sa urmarim?

Ar trebui sa fim atenti la alunitele nou aparute, la cele ce se modifica in timp sau cele care ies in evidenta, fiind altfel ca aspect, comparativ cu majoritatea celorlaltor leziuni. Regula de monitorizare clinica poarta numele de regula ABCDE: A-asimetrie, B-margini neregulate, C– mai mult de 3 culori, D– diametru> 6mm, E-elevatie/evolutie. Alunitele ce indeplinesc aceste criterii sunt numite atipice si necesita o urmarire mai atenta.

Oricare dintre aspectele de mai sus, alaturi de traumatizarea sau sangerarea unei alunite ar trebui sa ne indrume catre un consult dermatologic. Medicul dermatolog, prin experienta sa poate evalua alunita clinic sau cu ajutorul dermatoscopului (o lupa speciala) si va decide asupra masurilor ce trebuie luate in continuare: fie de monitorizare, fie de excizie a leziunii. Teama de medic nu este justificata deoarece o leziune benigna nu ridica probleme de sanatate, iar una cu potential malign ar trebui excizata cat mai timpuriu in evolutia sa.

O data la cat timp este necesara monitorizarea alunitelor de catre medicul dermatolog?

Alunitele se monitorizeaza anual, atentia medicului fixandu-se asupra modificarilor leziunilor vechi si aspectului leziunilor recente. In cazul unor leziuni suspecte evaluarea va fi la 3 luni. Modificarile aspectului clinic sau dermatoscopic, intr-o anumita directie vor fi decisive pentru a exciza sau nu alunita respectiva. Examinarea histopatologica va fi cea care va stabili diagnosticul de certitudine a leziunii.