Expunerea la soare si sinteza vitaminei D

“Soarelui ii datoram sinteza de vitamina D3, foarte importanta pentru sanatatea sistemului osos, sistemului imunitar si a starii noastre de bine in general. Timpul necesar pentru sinteza unei cantitati suficiente de vitamina D3 este de aproximativ 5-10 minute pentru o suprafata corporala de 25% (maini, picioare).”

Dr. Stanescu Cristina, Medic Primar Dermato-Venerologie

 

Dilemele ultimilor ani sunt pentru multi dintre noi atat modul potrivit de expunere la soare, cat si folosirea cremelor de fotoprotectie. Soarele a fost intotdeauna prietenul nostru, dar timpul ne-a demonstrat ca expunerea necontrolata si arsurile pielii in urma expunerii la soare reprezinta riscuri mari pentru aparitia cancerului de piele.

Soarelui ii datoram insa sinteza de vitamina D3, foarte importanta pentru sanatatea sistemului osos, sistemului imunitar si a starii noastre de bine in general.

Sinteza vitaminei D are loc la nivelul pielii sub actiunea razelor ultraviolete ale soarelui. Cantitatea de vitamina D sintetizata depinde de tipul de piele, de suprafata expusa, anotimp si de conditiile climatice in timpul expunerii. Sinteza de vitamina D se realizeaza cel mai eficient la persoanele cu piele mai putin inchisa (fototip 1-4), in intervalul orar 11-15, la latitudine medie si in atmosfera mai putin poluata.

Timpul necesar pentru sinteza unei cantitati suficiente de vitamina D3 este de aproximativ 5-10 minute pentru o suprafata corporala de 25% (maini, picioare).

O expunere mai mare poate deveni periculoasa datorita modificarilor induse de razele ultraviolete la nivelul pielii, modificari care pot duce la cancer de piele si imbatranire prematura. Deci bucurati-va de soare responsabil si protejati-va in acelasi timp de efectele lui nedorite. Fotoprotectia este necesara pe parcursul intregii zile exceptand acel interval de 10-15 minute necesar sintezei vitaminei D.