Hiperpigmentarea de sarcina (melasma) si prevenirea agravarii acesteia in urma expunerii la soare

„Razele UV duc la aparitia melasmei si accentueaza petele hiperpigmentare existente. De aceea este recomandata folosirea unui produs cu factor de protectie cu spectru larg (UVA si UVB) cu SPF 30 sau mai mare, aplicat in mod corect pe piele.”

Dr. Carmen Pop, Medic Dermatolog

Melasma de sarcina

Melasma de sarcina sau masca de sarcina (cloasma) este o hiperpigmentare simetrica, ce apare la 55-75% dintre femeile insarcinate, cu varsta cuprinsa intre 25-45 de ani, de obicei in al doilea trimestru de sarcina. Se manifesta prin aparitia unor pete cu marginile neregulate care pot varia de la culoarea cafenie la maro inchis. Debutul acestei afectiuni este silentios, leziunile fiind asimptomatice, localizandu-se cel mai frecvent la nivelul fruntii, obrajilor si buzei superioare.

Melasma nu este o infectie si nu este contagioasa!

 

Factorii implicati in aparitia melasmei in timpul sarcinii sunt:

modificarile hormonale care stimuleaza o crestere temporara a secretiei de melanina (pigmentul pielii);

– expunerea la radiatiile ultraviolete;

factorii genetici: persoanele care au in familie istoric de melasma precum si cele care au pielea mai inchisa la culoare au riscul de a dezvolta mai frecvent aceasta afectiune.

Cum prevenim aparitia melasmei in sarcina?

Evitarea expunerii la razele ultraviolete mai ales in intervalul 11-16, precum si folosirea cremelor cu factor de protectie sunt foarte importante pentru a preveni hiperpigmentarea in sarcina.
Razele UV duc la aparitia melasmei si accentueaza petele de hiperpigmentare existente. De aceea este recomandata folosirea unui produs cu factor de protectie cu spectru larg (UVA si UVB) cu SPF 30 sau mai mare, aplicat in mod corect pe piele:

– Este indicat sa aplicam produsul inainte cu 15-20 de minute de expunerea la soare pentru a se putea realiza absorbtia completa.
– Produsele cu factor de protectie solara trebuie reaplicate la un inteval de 2-3 h pentru a-si mentine eficacitatea.
– Cremele si lotiunile trebuie aplicate in strat generos pentru a asigura protectie chiar si in zilele cand afara este innorat. Acestea se aplica si in rutina de dimineata, fiind folosite si ca baza de machiaj. La fel de importanta este si folosirea unor produse de ingrijire fara substante care ar putea provoca iritatii odata cu expunerea la soare, precum si evitarea saloanelor de bronzare artificiala.